פעילות משפטית

בצומת שבו נפגשים המערכת הדתית ועקרונות המדינה כדמוקרטית ושוויונית, נשים נפגעות לא פעם מאפליה או יחס שונה רק משום היותן נשים. מרכז צדק לנשים עוסק בסוגיות אלה, במטרה לקדם שוויון, כבוד וצדק לנשים בדין היהודי במדינת ישראל. אנו מאמינות שהפערים בין מדינה יהודית ומדינה דמוקרטית ניתנים ליישוב, וכי ניתן לאזן את ערכי מורשת ישראל עם הערכים הדמוקרטיים וזכויות האדם של תושבי המדינה.

בפעילותנו המשפטית, אנו מבקשות ממערכת המשפט התייחסות לסוגיות שעל ציר המפגש בין "דת, מדינה ואישה" בכדי להגן על אזרחיות המדינה מפני כוחם של מוסדות המדינה. אנו לוקחות לידינו תיקים עקרוניים במטרה לאתגר את בתי המשפט להתייחס לעניינים המשפיעים על כלל הציבור, כדוגמת תיקי נזיקין נגד סרבני גט, ועתירות לבג"צ בנושאים עקרוניים.

חלק נכבד מעבודת המרכז נוגע לסוגיית העגינות הנגרמת עקב סרבנות גט. המרכז גם עוסק במקרים בהם רשויות הדת במדינה מפקפקות בגיורים, וכן בסוגיות הקשורות לממזרות או לאיסורי חיתון, ואף להיבטים מוסדיים של חקיקה ופעולות הרשויות השלטוניות.

תביעות נזיקין נגד סרבנות גט:

מזכות הלכתית לעוולה אזרחית

כפי שיש לנשים זכות להתחתן על פי בחירת ליבן, כך גם צריכה להיות פתוחה  בפניהן הזכות להתגרש. יכולתה של אישה "לכתוב את סיפור חייה” על פי בחירתה, היא חלק מחירויות היסוד שלה. מי שמנצל את היכולת הקיימת תחת דין תורה להימנע ממתן גט גורם נזק, ועליו לשלם על הנזקים הנגרמים.

מרכז צדק לנשים הגיש וממשיך להגיש סדרה של תביעות נזיקין נגד סרבני גט בבית המשפט לענייני משפחה. זאת, בתקווה שמערכת המשפט תביע עמדה נחרצת לפיה יצירת עיכובים במתן הגט אינה כלי לגיטימי במסגרת הליך גירושין ועומדת בניגוד מפורש לזכויות יסוד ולמורשת ישראל.

בעקבות התביעות שהגשנו, נשים זכו בפיצוי כספי על הנזק שנגרם להן, והתקדימים שנוצרו סייעו לנשים נוספות להשיג פיצויים ע"י תביעות נזיקין של סרבני גט. כיום, סרבנות הגט הינה עילה מבוססת בבתי המשפט לענייני משפחה ברחבי הארץ. תביעות הנזיקין מאפשרות למסורבת גט לתבוע את נזקה מהבעל בבית משפט אזרחי בעילת הרשלנות והפרת חובה חקוקה, ולקבל פיצוי עבור הנזק הממשי שהוא גורם לה באי-מתן הגט.

בעתיד, אנו מקוות לראות המשך פיתוח העוולה והרחבת השימוש בה.

  • למידע נוסף על תביעות נזיקין, בקרו במאגר המידע באתר.
  • רוצה להתייעץ עמנו ולבחון הגשת תביעת נזיקין? צרי עמנו קשר עוד היום! 
  • מרכז צדק לנשים נותן יעוץ חינם לעורכי דין שמעוניינים להשתמש בכלי המשפטי של תביעות נזיקין. 
  • מרכז צדק לנשים עורך סדנאות בנושא לעורכי דין במסגרת לשכות אזוריות ובהזמנות פרטיות. לפרטים נוספים צרו עמנו קשר.

ביטול גיור: פגיעה בכבוד האדם

בשנים האחרונות הרכבים מסוימים בבתי הדין נקטו קו הלכתי שלפיו הם פוסלים גיורים של בתי דין אחרים בדיעבד, שנים אחרי שהגיור נעשה. שאלת כשרות הגיור מתעוררת כאשר בני זוג מבקשים להתגרש, לעיתים שנים רבות לאחר שבוצע הגיור. עמדתם של דיינים אלו היא שכאשר הגיורת המגיעה להתגרש או להתחתן אינה מנהלת אורח חיים דתי, יש לברר אם גיורה היה כדין. לכן גיורות המנהלות הליך גירושין עשויות להיחשף לאיומים של בני זוגם שיכולים "להלשין" לבית הדין על אורח החיים החילוני שהן מנהלות. מדובר באיום כבד, כיון שפסילת גיורה של האישה משפיעה הן על יהדותה שלה והן על יהדותם של הילדים.

בשנת 2008 הגשנו עתירה בשם שתי נשים ובצירוף שורת ארגונים נוספים העוסקת בפסילת גיורים בדיעבד על ידי בתי דין רבניים, וזאת כאשר מדובר בגיורים רשמיים שנעשו ע"י בתי דין של המדינה. [בג"צ 5079/08 פלונית ואח' נ' הדיין הרב אברהם שרמן ואח' (25.04.12, פורסם בנבו)] 

בעקבות העתירה, בוטל הספק שהוטל ביהדותן של העותרות וילדיהן. אך על אף שפסק הדין אינו חוסך בביקורת כנגד התנהלות בית הדין הרבני, הביקורת אינה מובילה להידרשות לשאלות הליבה לגבי עצם סמכותם של בתי הדין הרבניים לבטל גיורים בדיעבד.

אנו נמשיך לעקוב אחר הטיפול במקרים כאלו ככל שיעלו בעתיד, ונמשיך להתנגד לפרקטיקה של הטלת ספק ביהדותם של גרים, בהעמדת רמת שמירת המצוות מצדם למבחן לאחר הגיור ולכל מהלך של ביזוי והשפלה מצד בית הדין כלפי אנשים אשר הצטרפו מדעת לעם ישראל.

עתירות לבג"צ בסוגיות עקרוניות

מרכז צדק לנשים מגיש מפעם לפעם עתירות בסוגיות עקרוניות, בשם נשים הפונות אלינו או באופן ייצוגי. כאשר אזרחי מדינת ישראל נתקלים במעשה או מחדל של רשות מרשויות המדינה, שלדעת העותר עומדים בסתירה לעקרונות הצדק או לחוקי המדינה, באפשרותם להגיש עתירה לבית המשפט העליון בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק. לא פעם העתירות שלנו מוגשות בשיתוף פעולה יחד עם ארגונים נוספים שעוסקים בזכויות נשים ובסוגיות דת ומדינה בישראל.

בין העתירות שהגשנו:

  • עתירה המבקשת לאפשר לנשים לטבול במקוואות ללא קשר למצבן המשפחתי ובלי לפגוע בפרטיותן
  • ביטול רישום "איסור בעלה ובועלה" וחקירת בית הדין בנושא, במקרים שבהם בני הזוג מתגרשים בהסכמה
  • ייצוג הולם לנשים בוועדה למינוי דיינים
  • שמירה על זכויותיה של אישה לסבית המנהלת הליך גירושין בבית הדין הרבני
  •  

אם נפגעת ממדיניות מפלה של רשויות הדת במדינה או של בית דין רבני, אנו מזמינות אותך ליצור עמנו קשר. נשמח לייעץ ולעזור, ובמקרים מתאימים – אף להגיש עבורך עתירה משפטית.

קידום חקיקה

מרכז צדק לנשים עובד בשיתוף פעולה עם ארגוני נשים אחרים בקידום חקיקה שמקדמת פתרונות ארוכי טווח לבעיות של נשים במערכת בתי הדין הרבניים בישראל, במיוחד לבעיית נשים בהליכי גירושין. בין פתרונות החקיקה שמרכז צדק לנשים מקדם הם: 

  • לדרוש גילוי של הרכוש המשותף
  • לבטל הסכמי נישואין שנחתמו תחת לחץ
  • לבטל הגבלות על משמורת ילדים
  • לבטל את "מרוץ הסמכויות" בין בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני

מרכז צדק לנשים לקח חלק פעיל ומרכזי בקידום החוק להקדמת מועד איזון המשאבים בחוק יחסי ממון שהובל על ידי קואליציית עיקר.