מהי תביעת נזיקין בגין סרבנות גט?
תביעת נזיקין היא דרישה לתשלום פיצוי כספי על הנזק שנגרם לאשה בשל סרבנותו של הבעל לתת לה גט. בתי המשפט לענייני משפחה הכירו בכך שסרבנות גט הינה עוולת נזיקין בת פיצוי בעשרות פסקי דין שניתנו על ידם בעשור האחרון. הפיכתה של סרבנות הגט לעוולה בת פיצוי משקפת גישה שלפיה גם כאשר המחלוקות הרכושיות בין בני הזוג לא נפתרו, אין הצדקה לאחד מבני הזוג לכלוא את בן זוגו בקשר נישואין בו הוא אינו חפץ.
בית הדין הרבני לא הסכים לחייב את בעלי לתת גט. האם כדאי לי בכל זאת להגיש נגדו תביעה?
כיום רוב בתי המשפט לענייני משפחה מגדירים סרבנות גט כעוולה נזיקית גם כאשר בית הדין הרבני נמנע מלחייב את הבעל במתן גט. בתי המשפט בוחנים האם הבעל הוא סרבן גט לפי הנסיבות של כל מקרה ומקרה, בלי קשר לשאלה האם בית הדין הרבני בפניו מתדיינים בני הזוג החליט לחייב את הבעל לתת גט לאשתו. לכן, "חיוב גט" של בית הדין רבני אינו תנאי להצלחתה של תביעת נזיקין.
המשפחה של בעלי משדלת אותו לסרב לתת לי גט. מה אני יכולה לעשות?
גם קרובי משפחה המסייעים לבעל יכולים להוות כתובת לתביעה נזיקית. במספר החלטות, קבעו בתי המשפט שכאשר קרובי משפחתו של הבעל משדלים אותו שלא לתת את הגט לאשתו, או מסייעים לו בכך- גם הם יכולים להתחייב בפיצוי. כך למשל חויב אחיו של סרבן לשלם פיצויים לגיסתו, כיון ששכנע את בעלה (אחיו) שלא לתת לה גט.
בעלי הסכים לתת לי גט לאחר שנות ייסורים רבות בהן עיכב אותו והשאיר אותי נשואה בעל כרחי. האם ניתן לתבוע גם לאחר מתן הגט?
הבסיס המשפטי של תביעת הנזיקין אינו קשור להפעלת לחץ על הבעל לתת גט. הוא נעוץ אך ורק בנזק שנגרם לאישה לאורך שנות הסירוב. לכן, אין מניעה להגיש תביעה בגין נזק זה גם לאחר שכבר ניתן הגט. למעשה, ניתן להגיש תביעת נזיקין גם לאחר מותו של הבעל- כנגד עזבונו. באחד המקרים חויב עזבונו של סרבן גט לפצות את אלמנתו במאות אלפי שקלים.
האם ניתן להגיש תביעה גם כנגד אישה המסרבת לקבל מבעלה את הגט?
לצערנו תופעת סרבנות הגט קיימת גם בקרב נשים המסרבות לקבל גט מבעליהן ובכך כובלות אותם בקשר נישואין ממנו הם חפצים להשתחרר. בתי המשפט למשפחה קבעו בפסקי דין רבים כי עילת הסרבנות תקפה גם כלפי אישה סרבנית, וחייבו את האישה לשלם לבעלה פיצויים. במספר מקרים, נפסקו פיצויים למרות שהבעל קיבל היתר לשאת אישה שנייה והסרבנות לא מנעה ממנו פורמאלית להינשא בשנית. עם זאת, בתי המשפט מתחשבים בכך שהנזק שנגרם לגבר מסורב הוא נמוך יותר מזה הנגרם למסורבת.
למידע נוסף וליעוץ בנושא, צרי עימנו קשר עכשיו. נשמח לענות על כל שאלה.